pagina realizată de NT
PRIMARIA  ZĂBRANI: STEMA COMUNEI ZĂBRANI
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE elementelor însumate ale stemei comunei Zăbrani, judeţul Arad Descrierea stemei: Stema comunei Zăbrani, potrivit anexei 1.1, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp albastru, se află o cumpănă cu braţ flancat de raze de soare, în câmpul roşu se află o biserică flancată de raze de soare . În partea inferioară, în câmpul roşu se află o carte o pană de scris şi o călimară cu cerneală, în câmpul albastru se află trei spice de grâu legate cu o panglică, în câmpul albastru de jos se află trei brâie undate de culoare galbenă. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Semnificaţiile elementelor însumate : Fântâna cu cumpănă semnifică locul cu apă bună descoperit de întemeietorii acestei localităţi. Biserica cu turn aminteşte convieţuirea paşnică a mai multor religii. Călimara, cartea şi pana de scris semnifică personalitatea scriitorului şvab Adam Müller Guttenbrunn (1852 – 1923). Cele trei spice de grâu legate cu o panglică fac referire la principala activitate a locuitorilor din zonă, agricultura. Fasciile undate galbene se referă la bogăţia apei unde se opreşte cumpăna fântânii care porneşte de sus făcând posibilă aşezarea locuitorilor în această zonă. Coroana murală cu turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Anexa nr. 1.1
Anexa nr. 2.1

Istoricul stemei

După anul 1989 când Revoluţia Română a adus un aer proaspăt de libertate după anii de dictatură comunistă, aşezările româneşti au început încet, încet să-şi redobândească identitatea şi personalitatea creându-şi însemnele proprii care să le reprezinte. La fel şi în comuna noastră s-a căutat prin arhive şi instituţii ale statului un însemn, o stemă care să reprezinte comuna acţiune rămasă fără rezultat. Astfel în anul 2005, în urma eşecurilor anterioare,  a prins contur o idee a formei acestui însemn care să reprezinte stema comunei înfiripat în mintea gr. Nicula Tiberiu care a început să o creioneze şi să-i dea forma actuală supunând-o spre aprobare consiliului local din acea vreme. Însă s-a lovit de reticenţa la nou pe motiv că: stai să mai căutăm, am auzit că acolo ar mai fi jumătate dintr-o stemă veche însă niciodată nu s-a găsit nimic decât poveşti… în anul 2008 când conducerea comunei, în urma alegerilor, a fost schimbată  Nicula Tiberiu a pus-o din nou în discuţie pe masa de lucru a noului consiliu ales,  acesta aprobând-o în unanimitate. Începând cu primul  mandat al  primarului Marian Toader stema oficială a comunei este cea din anexa 1.1 care apare pe toate actele emise de această instituţie publică.
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95   Tel. 0040257.457.001   Fax: 0040257.457.430   primariazabrani@yahoo.com   www.primaria-zabrani.ro
Home Comuna Primăria Consiliul Local Evenimente Relații cu publicul Istorie Arhiva Contact
SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI COMUNEI ZĂBRANI