Designed by NT
PRIMARIA  ZĂBRANI: ANUNŢ
Datorita numarului mare de copii, conducerea comunei hotaraste in 1892 sa ridice o alta scoala care sa corespunda cerintelor.Lucrarea i- a fost incredintata maestrului constructor Johann Muller,un fiu al satului.Subsolul cladirii era rezervat ca locuinta pt familia care ingrijea scoala precum si sala de sedinte si remiza a formatiei de pompieri/La parter avea doua sali de clasa si locuinta invatatorului iar la etaj erau salile de clasa pt elevii din clasele mari,de asemenea locuinta invatatorului si o sala pt sedinte.Lucrarea a fost terminata in anul 1893,costul fiind de 13000 de guldeni.Impreuna cu biserica au devenit mandria comunei. In ultimii ani prin grija autoritatilor si a conducerii scolii a fost adusa la nivelul scolilor din vest.
Sfarsit de an scolar la scoala din Guttenbrunn(Zabrani) prin anii 30.Impresionanta participarea unui numar atat de mare de adulti la acea solemnitate,din care se vede cata importanta se acorda invatamantului in localitatea noastra
Asa arata parcarea de la Rosia cu acel falnic copac,din pacate taiat de maini necrutatoare.
In 1927 comuna ridica acest edificiu care avea ca destinatie sa adaposteasca oficiul postal si locuinta sefului de oficiu,gradinita(unde am fost si eu mare student)si locuinta pt.conducatoarea acesteia,locuinte pentru subnotarul comunei,si medicul veterinar.De asemenea aici a functionat farmacia.Este demn de mentionat ca in anul 1868 se infiinteaza oficiul postal iar un an mai tarziu,in 1869,farmacistul Georg Reimholz,deschide prima farmacie,localitatea noastra fiind printre primele din Banat care avea aceste doua institutii, atat de necesare populatiei.Despre actuala destinatie nu este cazul sa scriu intrucat fiecare stie ce se afla acum in aceasta cladire.
In imaginea alaturata Biserica romana unita greco catolica din Zabrani care a fost ridicata intre anii 1770-1775 dupa datele existente in arhiva.In ultimii ani cu ajutorul conducerii comunei,primarul Marian Toader si prin grija preotului paroh Sabo Dumitru a fost reabilitata aducandu-se la aspectul dn imagine.
Corul bisericii greco catolice din Zabrani in anul 1937,care s-a desfiintat in 1948 cand printr-un decret abuziv a fost interzisa in Romania biserica greco-catolica.
In 1866 pe strada principala izbucneste un mare incendiu care mistuie 10 case,printre care si cea parohiala precum si biserica.Oamenii incep in 187o sa construiasca o alta biserica care a costat enorma suma de 60000 de guldeni,din care statul a dat 10000,episcopia 2000,preotul de atunci Dollenz 246,60 guldeni, iar comunitatea 47940,56 guldeni.Lucrarea a fost incredintata arh.Brandeis,un fiu al satului care s-a achitat cu onoare de sarcina incredintata,construind una dintre cele mai frumoase biserici din Banat.Lucrarea s-a finalizat in anul 1872.
La capatul dinspre nord al strazii principale se afla acest lacas de cult,cunoscut sub numele de Bisericuta,dar care de fapt este Capela Wendelinn.ridicata in anul 1766 de catre cei care au supravietuit epidemiei de pestis care a bantuit in localtate, provocand numeroase decese,,fiind cazuri in care toti membrii aceleiasi familii au decedat.
La mijlocul anilor 60 prin munca tineretului s-a construit acest cinematograf care era printre cele mai moderne din regiunea Banat.Au participat la munca de constructie Cerb Petru,Gherman Dragos,Lupsa Aurel,Tonta Pavel,dar din nefericire nu mai este.
1971.In imagine de la stanga la dreapta=Lazar Gh.Miculit Teodor,Oana Valentin,Adam Ioan(decedat)Garzu Ioan(decedat)si Secosan Liviu in fata aceluiasi cinematograf.
Pagină realizată de Gheorghe Lazăr
317410 Zăbrani Str. Principală nr.95   Tel. 0040257.457.001   Fax: 0040257.457.430   primariazabrani@yahoo.com   www.primaria-zabrani.ro
Home Comuna Primăria Consiliul Local Evenimente Relații cu publicul Istorie Arhiva Contact
SITE-ul OFICIAL AL PRIMARIEI COMUNEI ZĂBRANI